A Vörös Sátor

Azt olvastam valahol, hogy ma van a Nemzetközi Vörös Sátor Nap. Akár kiemelten kezelik, akár nem, a téma fontos nekünk, nőknek.

A legtöbben a film és a könyv miatt ismerjük ezt az elnevezést. Mindenkinek szívből ajánlom. Én plüssmacit ölelgetve sírtam végig, és elképesztően lélekemelő volt a bibliai történet minden fő karakterének személyes világával kapcsolódva átengedni magamon az ezredéves érzelmeket, amelyek mindannyiunk sajátjai is. Ugyanaz határozza meg az életünket most, mint őseinkét.

A filmet itt megtaláljátok:
1. rész: https://www.youtube.com/watch?v=g5LfPf3IRes
2. rész: https://www.youtube.com/watch?v=lwsdcK7xaRI

Könyv:
Anita Diamant: The Red Tent

A mű női szemszögből mutatja be az ismert bibliai történetet. A címet az a vörös sátor szolgáltatja, amely a tábor közepén helyezkedik el, és ahová csak nőknek van belépése. Ugyanis ez a mi szent terünk, ahova együtt vonulunk el a menstruáció idején, holdtöltekor, gyógyuláskor, szüléskor és a gyermekágy alatt. Azokban a pillanatokban, amikor a lélek mélységei felé fordulunk, és ahová férfi nem követhet.

Nőt nővé avatni (nőiességre tanítani) nők tudnak, ahogy férfiasságra férfit a férfiak. Ehhez szükséges az a tér és idő, ami biztonságot és békét ad ehhez (nem véletlen, hogy a tábor közepén van, hisz a férfierő így tudja körbeölelni és védelmezni a nőt).

Itt elmélyedünk a szerelem, a szexualitás, a testünk, az érzelmeink, a születés, a halál, az öröm és a fájdalom megismerésében. Egymást támogatva, tanítva, szeretve és elfogadva. Figyelemmel, tisztelettel és alázattal. A női bölcsesség megbecsülésével és átadásával a mindennapi életről, mesékkel, nevetéssel, játékkal és könnyekkel.

Miért fontos ez? Mert a női erő egyik ismérve a tartás. A megtartás. A Nő a világ tengelye, a Férfi támasza. Az ehhez szükséges tudást mindannyian tanuljuk. Régen anyáról lányára szállt. Manapság ez nem ilyen egyszerű. De felkutatható és továbbadható. Női körökben, megtartó közösségekben, barátságokban, családokban.

Ma szeresd magad végre, drága Nő! Ülj le a puha, meleg sátradban. Engedd meg magadnak érzékeny lelked, bátor szíved és szerető lényed megnyilatkozását. Akár egyedül, akár olyanok körében, akik szeretnek, elfogadnak és vigyáznak rád, miközben megnyílsz és sebezhetővé válsz. Mert álarcok és páncélok mögött nem lehet boldogan élni.

Teremts egy otthont, amelyet átjár ez az elfogadó, gyógyító, békés, gyönyörteljes női szeretet. Ahova jó hazatérni. Mert mindenkinek szüksége van erre a sátorra. A férfinak pedig a nőre, aki bármilyen helyet ilyen térré varázsol sugárzó lényével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük