Szakrális évkör – Litha

Litha, Nyári Napforduló, Nyárközép, Szentivánéj, Sarlós Boldogasszony…

Ismét egy fordulóponthoz érkeztünk. A Nap június 21.-én a Rák jegyébe lépett, a Nyári Napfordulóval elkezdődött az év legtüzesebb, legbőségesebb, legáldásosabb szakasza. A természet erői tökéletesen megmutatják a harmónia lényegét. A Tűz időszakában egy Víz erő jelenik meg, hogy szabályozza, élettel, áldással, érzelmekkel töltse fel a kreatív, teremtő, szenvedélyes, szexuális periódust. Nem csak a hőség miatt vágyunk a vízpartokra, hanem mert ösztöneink súgják – a tavak, a lassú folyók, a kutak és a források (a Rák jegy vizeinek) gyógyereje most a legerősebb.

Júliust régen Áldás Havának, vagy Aratás Havának nevezték. Amit Beltaine idején elvetettünk, végre beérik, kiteljesedik. Ideje ünnepelni a bőséget, az életet, a tápláló szeretetet. Mi az áldás? Egyfajta éltető, segítő, pozitív, szeretetteli szándék útra bocsátása. A teremtő és gondoskodó, egyben univerzális energia csatornázása. És mint minden, ami valós, ez is egyszerű. Csak kérd, és megadatik. Minden, amire ilyenkor áldást mondasz, fokozott erővel nyilvánul meg.

Az aratás női eszköze a sarló. Hogyan teszed ezt Nőként? Amennyi a markodban elfér, annyit köszöntettel elfogadsz, learatod, és köténybe, karba, ölbe veszed, vagy finoman a földre helyezed. Annyit fogsz, amennyit átérsz, és azt megtiszteled. A gyökér a földben marad, a szárakat vágod el. Vagyis a régit elmetszed, de a gyökeret, az alapokat megtartod. Csak így lehet helyet csinálni az újnak, és életté (kenyérré) alakítani a korábbi tapasztalatok termését.

Egy nő azt is tudja, hogy ehhez az élethez sok-sok idő, erő, munka kell. A megtermékenyülés, a várakozás, az aratás, a kelesztés, mind idő és beletett energia. Ahogy minden, az étel, a tervek, az anyában növekvő magzat is végigmegy egy teremtő folyamaton. És ebben a másfél hónapban eljön az élet tiszteletének, befogadásának, a táplálásnak, az áldásnak, a köszönetnek, a bőségnek, a lezárásoknak, az aratásnak, az újra való készülésnek az ideje.

A Rák és a gabona időszakában az Öntáplálás fogalma különös hangsúlyt kap.

Kit és miből táplálsz?
Mivel táplálod önmagad?
Az énidő, az öngondoskodás szerinted önzés?
Hogyan gazdálkodsz az energiáddal? Túlpörögsz vagy passzívan viselkedsz?

Az öntáplálás szintje az átélt magas rezgésű érzések (pl. öröm, energikusság, hála, köszönet stb.) által mérhető.
Mennyire éled meg ezeket a mindennapjaidban?
A kihívások, nehézségek ellenére is mosolyog a szemed?

A női teremtő és vonzerő titka a meleg, éltető, megnyugtató, gondoskodó, gyógyító energia. És a legszebb az egészben, hogy ehhez sem kell semmi misztikusra gondolni. Egyszerűen csak jól lenni. Egésznek, egészségesnek, egyensúlyban lévőnek lenni.

Néhány gyakorlati ötlet a következő hetekre:

– Figyelj oda a táplálkozásodra! Ha kell, most érdemes életmódváltásba kezdeni. Egészséges ételeket fogyasztani, vitaminokat szedni.

– Evés közben NE nézz tévét, hallgass híreket stb. Ha mégis ezt teszed, bizonyos emésztőenzimek nem termelődnek, mert nem a táplálkozáson van a fókusz, így romlik az emésztés mértéke. A gyomor feladata nem csupán a testi, de a lelki és a szellemi táplálékok befogadása is. Amire eközben figyelsz, ugyanúgy a részeddé válik, mint amit megeszel.

– A legjobb ilyenkor szabad tűzön főzni, grillezni, vagy gáztűzhelyet használni. Fokozza a tűz energiát a testben az így elkészített táplálék.

– Régi hagyomány az ételek megáldása. Teheted bárhogyan, a legegyszerűbb módszer is emeli a rezgésszintet.

– Szedj virágokat délben. Ez a legmagasabb szellemi része a növénynek, és ilyenkor rengeteg benne a tűzerő.

– Menj vízpartokra, fürdőkbe, gyűjts vizet a forrásokból, töltekezz, gyógyulj általuk.

– Gondold át, akár minden nap, mi mindenért lehetsz hálás. A hála óriási teremtő erő. Most minden, amire figyelsz, aminek energiát adsz, fokozottan nyilvánul meg. Helyezd a hangsúlyt a saját boldogságodra. Mert abból tudsz adni, ami neked van.

Összességében eljött az ideje, hogy elvágd a régit, tápláld az újat, adj hálát minden jóért, örülj, élvezd a Tűz és a Víz erejének egyesülését!

Csodás Nyárközép ünnepet kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük