A nő ereje

Pár napja tanítványaim felvetették, hogy írjam meg azokat a gondolatokat, amelyekről a táncórákon beszélünk a nőiesség kapcsán. Később terveztem, de ha most kéritek… Sokrétű téma, melynek minden része összefügg, mégis igyekszem témakörökre bontani.

Kezdjük hát! A legszembetűnőbb probléma, amivel találkozom, hogy a nők nem érzik magukat igazi nőnek. Elmennek táncolni, csinosan öltöznek, próbálnak helytállni a háztartás és a munka frontján… Keresik a férfit, aki a támaszuk lesz, aki mellett nőnek érzik magukat… Kihelyezik a női lét feltételeit a külvilágba, körülmények, emberek, cselekvések formájába. És nem értik, miért nem működik? Miért nem nő az önbizalmuk? Miért nem javulnak a kapcsolataik?

Később biztosan szót ejtünk azokról az önkorlátozó hitrendszerekről, mentális programokról, sorskönyvi parancsokról és játszmákról, amelyek befolyásolnak. Mert ezeket fel kell tárnunk és át kell írnunk ahhoz, hogy valódi, tartós változást érjünk el. Most azonban nézzük a legnagyobb tévedéseinket.

A női erő…

A leggyakrabban két végletet láthatunk. Az egyik az a nőtípus, aki önmagában gyengének, tehetetlennek tűnik, kiszolgáltatja magát a férfiaknak, egyik kapcsolatból a másikba lép. A másik a túl „erős” nő. Ő az, aki karriert épít, ellátja a teljes háztartást, önálló, harcos és általában nagyon fáradt. Úgy érzi, kimeríti az állandó küzdelem. Közös bennük, hogy a férfiban a támogató, a megtartó erőt látják, aki mellett gyengék lehetnek és átadhatják a terheik egy részét. És itt kezdődnek a gondok…

Ugyanis senkitől nem várható el, hogy cipeljen bennünket! Épp elég neki a saját élete. Segíteni egymást hasznos. De nem csüngeni kell a másikon, vagy ledominálni őt, hanem együttműködni vele. Az erőink összeadva fokozódnak, és így lesz több, mint a részek összege. Ehhez azonban tisztában kell lennünk a szerepeinkkel, a feladatainkkal, az erősségeinkkel. Ezt egy másik cikkben részletezem majd.

Visszatérve a női működésünkre, vegyünk pár alapfogalmat, amit gyakran hallani.

Észrevetted már, hogy ha a közeledbe kerül egy férfi, aki vonzó számodra, elengeded magad? Lógatod a kézfejed, elernyeszted az izmaidat, leereszted a szemhéjad, íveled a gerinced, kitolod a melled, a csípőd? 
Ezek a látszólagos gyengeség, puhaság, lágyság, kívánatosság kifejezései. Eszméletlenül érdekes volt megtapasztalni, hogy a hastáncban ugyanúgy csináljuk, mint a való életben. Santiago különösen nagy hangsúlyt fektetett ennek kiküszöbölésére a páros táncokban. Segítségével sikerült megtalálni a módját, hogy a hastáncban átalakítsam ezt a „tévedést”. Már az alapállás megmutatja a legfontosabb részeit. A női erő valódi természetét…

Ellenkező véglet, amikor azt hallgatom, hogy „túl erős vagyok”. „Félnek tőlem a férfiak” stb. Itt az a tévképzet, hogy aki erős, az küzd. A harcos erő maszkulin minőség, nem feminin. A nő, aki verseng, dominánsan viselkedik, előre tör, nyomul, az nem erejében van, hanem férfiként viselkedik. Hiába visel szoknyát, dobálja a haját, főz finomakat és jó az ágyban.

Akkor mégis hogyan kellene ezt megélni? Van arany középút?
A válasz az, hogy keress egy harmadik lehetőséget! 

Ezt tanítjuk, amikor végigvesszük a táncos alapállás összes részletét. Ha ezt átlátod, majd gyakorlod minden egyes nap, nagyon hamar megtapasztalod, ahogy átalakul a tested, a gondolati és érzelemvilágod, de még a körülményeid is…

/ Szeretném leszögezni: színtiszta férfi és nő nem létezik! Mindannyiunkban jelen van mindkét minőség. Ezáltal amikor egy férfiban látod ezeket a jellemzőket, azért van, mert az az ő női oldala. Ahhoz, hogy teljes emberként éljen, szüksége van erre. Ahogy nekünk a férfias vonásokra. A kérdés az, melyik helyzetben melyiket éljük? És milyen gyakorisággal?  /

A Nő ereje a stabilitásában rejlik!

A Nő megtalálta azt a belső egyensúlyt, amelyből ha kibillen néha, mindig visszatalál. A kilengések egyre kisebbek és rövidebb ideig tartanak.

Alapállapotává az öröm, a derű, a béke, a nyugalom válik. 

Harmóniában van önmagával, és ezáltal a külvilággal. Ezért beszéltem korábban annyit az önszeretet és az öngondoskodás fontosságáról.

Az ilyen Nő jó társasága saját magának. És a környezetének.

Nem függ másoktól. Nem azért, mert nem kapcsolódik. Hanem mert tudja, hogy bármi történik, újra képes egyensúlyba kerülni.

Tisztában van az igényeivel, de nincsenek elvárásai. Pontosan tudja, hogy ez a két fogalom nem ugyanaz! Megteremti magának, amire vágyik, ezért nem várja a férfitól, azonban örömmel fogadja, amit kap.

Nem védekezik, hiszen biztos lábakon áll, ezáltal támadhatatlan. A tartása és a belső nyugalma éppen elég ahhoz, hogy lepattanjanak róla az ártó tényezők. Viszont vonzza azokat, amelyek építik. 

A külvilág véleményétől függetleníti magát. Tudja, mit érdemes megfogadnia, és mi hátráltatja az útján. Nem engedi, hogy mások negativitása (tartósan) hasson rá, eltérítse a céljaitól.

Önmagát helyezi az első helyre, önzés és ártó szándék nélkül. Felelősséget vállal az életéért, a boldogságáért.

Megéli a szexualitásának minden szintjét. (Ennek sokrétűségére egy másik cikkben ki fogunk térni!)

A belőle áradó egyensúly és harmónia táplálja és védelmezi a körülötte élőket.

Már ennyiből is látod, ugye, hogy ez az erő nem passzív, nem gyenge, nem csimpaszkodó, és nem harcos? Nyugodt, békés, megbízható, megtartó, tápláló, óvó. Sosem fogy el, ezért aki használni tudja, nem merül ki. Tanulj meg élni vele, és korlátlan energiát mozgósíthatsz! Többé nem ismered majd a kimerültséget, a motiválatlanságot. Nem lesz szükséged támaszra. Te leszel az!

Az ilyen Nő egyhelyben áll. Mégsem változatlan. Folyamatosan fejlődik, növekszik, kiteljesedik.

Szembenéz a félelmeivel, de nem küzd velük, hanem rájuk világít és tanul belőlük.

Azáltal, hogy nem rohan előre, képes a jelenben lenni, megélni a pillanatot. Érzékelni mindent, kívül és belül. Használni az erejét, a képességeit. Egységben lenni. Egész lenni. Egészségessé válni.

Lelassul, így van ideje tisztán gondolkodni, meglátni a lényeget, az egyszerűségben rejlő fontos dolgokat. Figyelmes, empatikus és elfogadó.

És ami az egyik legfontosabb – Vonzerővel rendelkezik!
De hogy mit is jelent ez valójában… az egy következő bejegyzés témája lesz…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük